לאחד מהכלים שאני משתמש בטיפול שלי קוראים מבנה תפקוד.
מבנה תפקוד הוא פרי עבודתו של דניאל וויטסד, שהוא אחד מיוצרי מוח אחד. דניאל וויטסייד היה חוקר גנטי ופיתח מחקר שהוריו עשו בשנות ה 60 של המאה הקודמת שקשור לתווי פנים ודפוסי התנהגות (תורת הפנים) ויצר ממנו את מבנה התפקוד.
מבנה התפקוד הוא בעצם כ 52 תכונות שאפשר לראותם בהתבוננות על פנינו.
התכונות האלו נותנות מושג לדרך שבה אנו מרגישים, חושבים ופועלים וגם איך אחרים תופסים אותנו.
בטיפול אני מזהה את אותה תכונת אופי הכי דומיננטית שיש למטופל.. ובודק איתו באיזו צורה הוא יכול להשתמש בה כדי להשיג את מטרתו.
אתן דוגמה - נניח ויש אישה שרוצה להשיג זוגיות.. והתכונה הדומיננטית שלה היא שהיא צורכת רגש.. זה אומר שהיא לא צריכה הרבה לדבר.. אלא מספיק שהיא תישיר מבט בדייט אל בן הזוג שלה.. והוא ישר יימס.. כי אין מה לעשות היא צורכת רגש. זה אומר שרוב הגברים שיביטו עליה פשוט יימס להם הלב.
דוגמה נוספת - נניח יש אדם שסובל מחוסר ביטחון.. ובתכונה הדומיננטית שלו הוא סמכותי.. זה אומר שאנשים מבחוץ רואים בו כסמכות גם אם הוא לא מרגיש את זה ככה.. ואז הוא מבין שכאשר הוא מבקש/דורש/אומר משהו - האחרים נוטים לבצע.. כי הם רואים אותו כדמות סמכותית.. ושהוא יוצא החוצה לעולם.. הוא בודק את זה ומנסה.. והפלא ופלא - אנשים נענים לו ואז הוא מבין שאם הוא מבקש הדברים מתבצעים וככה הביטחון שלו עולה!
התהליך עם התכונה הולך כך -
1) אני מזהה את התכונה הדומיננטית אצל האדם..
2) מקריא לו את המידע שקשור לתכונה הזו..
3) בודק איתו האם התכונה הזו היא כוח? יכולת? יתרון? כישרון? מתנה? או שיעור? בשבילו.
4) ואח"כ איך היא יכולה לעזור לו לקדם את הנושא שהביא לטיפול ואיך הוא מתכוון להשתמש בה.
5) ולבסוף גם משהו על בסיס יומיומי שיזכיר לו להשתמש בה בדרך שבחר.
מה שיפה הוא שהשימוש בתכונה הוא טבעי לנו.. רק שבכדי להצליח אנחנו נכוון אותה לכיוון מסויים. וככה בקלות אנחנו מצליחים לקדם את עצמנו ואת הנושא שהבאנו לטיפול..